Achiziția unei unități de stocare nu se încheie cu alegerea furnizorului, a matricei, dimensionarea capacității, caracteristicile suplimentare în care trebuie investit și pachetul de garanție pentru service luat împreună cu produsul.
Unul dintre aspectele majore ale achiziției post-vânzare este investiția în capacitate suplimentară de stocare, care ar putea varia de la câțiva TB la ZB. Aceasta este denumită și scalabilitate, care, într-un sens generic, se învârte în jurul adăugării unei capacități mai mari la o matrice de stocare sub forma mai multor unități sau a unor unități de capacitate mai mare.
Cu toate acestea, având în vedere normele actuale ale unui centru de date, conceptul de scalare a matricelor de stocare nu mai poate fi limitat doar la extinderea capacității, ci ar trebui să ia în considerare și alți factori, cum ar fi gazdele și infrastructura de rețea implicată, aplicațiile și sarcinile de lucru acceptate de matricea de stocare.
Este important să faceți matematica corectă pentru toate aceste aspecte, deoarece scalarea unei matrici sub forma adăugării mai multor unități ar putea părea o sarcină simplă, dar lucrurile se pot complica dacă nu sunt luate în considerare necesitățile de transfer sau de performanță.
Lucruri de reținut pentru scalarea unei unități de stocare:
- Extindere fizică sau virtuală: dacă este căutată scalabilitatea dincolo de un nivel de matrice fizică, atunci administratorii pot opta pentru extindere virtuală. Acest lucru depinde din nou de matrice și are cel mai mult sens în cazul în care centrul de date este construit pe componente eterogene.
- Protocoale pentru scalare: Dacă adăugarea sau scalarea spațiului de stocare are un impact asupra gazdelor, a rețelei, a nodurilor din cluster sau a altor componente.
- Înțelegerea cerințelor reale de capacitate: modul în care este calculată capacitatea poate să difere în funcție de diferiți furnizori și linii de produse oferite. Funcțiile de reducere a datelor (aprovizionare, deduplicare și compresie) pot funcționa diferit în diverse cazuri și pot fi activate/dezactivate sau întotdeauna activate, oferind rapoarte diferite de eficiență a datelor, pe aplicație. Reducerea datelor poate juca de asemenea un rol în modul în care datele sunt reproduse pe site-uri într-un site DR sau scenariu de tip cluster. Toate aceste aspecte vor trebui luate în considerare atunci când vine vorba de planificarea capacității pentru matricea de stocare.
- Înțelegerea cerințelor aplicației: ar putea să existe unele aplicații care au nevoie nu numai de orizontală, ci și de spațiu vertical pentru a crește peste altele. Acest lucru se poate întâmpla atât sub forma de capacitate, cât și de performanță.
- Parametrii de scalabilitate care trebuie luați în considerare: adăugarea mai multor unități, porturi, carcase de expansiune, memorie cache, cablare suplimentară. Trebuie luat în considerare maximul pe care matricea respectivă îl poate gestiona, în caz contrar se vor întâmpina probleme de alocare a resurselor.
O opțiune pentru fiecare nevoie de scalare a spațiului de stocare cu Fujitsu ETERNUS
Înțelegând că cerințele diferite vor trebui abordate în mod separat, împreună cu familia ETERNUS, Fujitsu are o soluție pentru fiecare nevoie.
Pornind cu ETERNUS DX60 S5, ne uităm la un model din segmentul economic care să poată face față tuturor nevoilor de stocare de bază. Urmează ETERNUS DX100 S5, care oferă o capacitate brută de 4,4 PB și poate găzdui atât date la nivel de fișier, cât și bloc. Acesta este urmat de ETERNUS DX200 S5, care este considerat unul dintre cele mai bune modele din industrie în acest segment și poate oferi 8 PB de capacitate brută pe 264 de unități.
ETERNUS DX500 S5 și DX600 S5 sunt modele din segmentul midrange care pot scala până la 17,6 PB (brut) și respectiv 32,4 PB (brut). Acestea vin cu “extrem cache” (SSD dual port NVMe) pentru creșterea performanței accelerată. Urmează ETERNUS DX900 S5, care poate scala din nou până la 70,7 PB (brut) și vine la pachet cu SSD-uri NVMe ca și cache suplimentar. El este urmat de ETERNUS DX8900 S4, un model care poate scala până la 24 de controlere, poate gestiona până la 141 PB (brut) capacitate și poate livra până la 10Mn IOP. Aceste modele constituie împreună partea hibridă a familiei ETERNUS Primary Storage.
ETERNUS AF150 S3 este unul dintre singurele modele din această categorie care oferă 92TB (brut) pe 24 de unități și poate livra pana la 390K IOP. Acesta e urmat de ETERNUS AF250 S3, care poate gestiona o capacitate de până la 8,1 PB (brut) și poate furniza până la 600K IOP în segmentul all-flash de intrare. Următorul în linie este ETERNUS AF650 S3, care poate gestiona o capacitate de până la 32 PB (brut) și poate livra până la 920K IOP în segmentul cu blit mediu. Aceste modele constituie împreună partea completă a familiei ETERNUS Primary Storage.