Atât în business, cât și în viața de zi cu zi, oamenii depind de anumite instrumente și dispozitive tehnologice pentru a-și desfășura activitatea. Avantajele oferite, de la accesul aproape instantaneu la informații până la automatizarea oferită de sistemele moderne, au ușurat existența persoanelor și au crescut productivitatea organizațiilor.
Având în față consecințele benefice ale acestei tehnologizări, ne poate fi greu să credem că în spatele fiecărui dispozitiv și fiecărei platforme se poate ascunde o amenințare. Cu toate acestea, în ciuda percepției pozitive asupra progreselor din acest câmp, amenințările de securitate cibernetică aduse de tehnologia modernă reprezintă un pericol real.
Creșterea constantă a criminalității cibernetice din ultimii ani semnalează vulnerabilitățile dispozitivelor și serviciilor de care am ajuns să depindem. Această realitate ne determină să aruncăm o privire asupra rolului securității cibernetice, a tipurilor de amenințări prezente și a soluțiilor de apărare împotriva acestora.
Securitatea cibernetică se referă la ansamblul de tehnologii, procese și practici dezvoltate în scopul protejării rețelelor, dispozitivelor, programelor și datelor împotriva atacurilor și accesului neautorizat. Ea este cunoscută și sub numele de securitatea tehnologiei informației.
De ce este importantă securitatea cibernetică?
Atât organizațiile publice, cât și companiile și persoanele private stochează și procesează cantități de date semnificative pe diverse dispozitive. O parte importantă a acestor date poate fi reprezentată de informații sensibile, fie că vorbim de active de proprietate intelectuală, date financiare sau informații personale, a căror accesare sau expunere neautorizată ar putea avea consecințe negative puternice.
Persoanele și organizațiile transmit des date sensibile în timpul desfășurării activităților normale, iar securitatea cibernetică reprezintă acea practică dedicată protecției respectivelor informații și a sistemelor utilizate pentru stocarea și procesarea lor.
Mai mult decât atât, pentru numeroase business-uri, contextul introdus de pandemia de coronavirus a marcat debutul unei noi revoluții digitale, având ca principii de bază munca de la distanță și managementul datelor. Multe dintre acestea s-au văzut însă nepregătite împotriva amenințărilor din acest mediu, fiind susceptibile unor atacuri de diverse tipuri.
Care sunt diferitele tipuri de amenințări cibernetice?
Procesul de a ține pasul cu noile tehnologii, tendințele de securitate și informațiile despre amenințări este o sarcină complicată. Cu toate acestea, ea este necesară pentru a proteja informațiile și alte bunuri de amenințările cibernetice, care iau multiple forme. Printre ele se numără:
-
Malware
Reprezintă un tip de software conceput pentru a obține acces neautorizat la un dispozitiv sau pentru a cauza daune unui computer. Acesta este un termen general care descrie ceea ce în limbajul de zi cu zi este denumit ca „virusuri” și include amenințări precum ransomware, spyware, virusuri, Trojans și multe altele.
-
Ransomware
Constituie un tip de malware care blochează accesul la dispozitivele sau datele personale până în momentul în care este plătită o răscumpărare (ransom). Cu toate acestea, nu există o garanție că plata răscumpărării va duce la recuperarea fișierelor sau sistemelor. El este un pericol pentru toate organizațiile, însă studiile arată că aproximativ 71% dintre acest tip de atacuri au vizat IMM-urile.
-
Phishing
Reprezintă un tip ce atac cibernetic prin care persoanele sunt contactate prin email, telefon sau social media de către o entitate care se prezintă ca o instituție legitimă, cu scopul de a determina persoanele să furnizeze date sensibile, cum ar fi informații personale, detalii de carduri sau parole. Este unul dintre cele mai comune forme, afectând atât persoanele fizice, cât și companiile.
-
Spyware
Este un tip de software conceput pentru a infiltra un dispozitiv, a colecta date fără consimțământul utilizatorului și a le transmite mai departe unei părți. Acesta poate afecta și performanța generală a dispozitivului, ducând la o întrerupere a activităților zilnice.
-
Adware
Constituie un tip de malware sub forma unui program nedorit, instalat în lipsa permisiunii utilizatorului, care generează automat reclame online.
-
Trojan
Reprezintă un tip de cod sau software, care apare legitim la o primă impresie, dar care e conceput de fapt pentru a infiltra, deteriora, perturba și în general a performa o acțiune dăunătoare asupra unui dispozitiv sau a unei rețele. Acesta atacă sistemul, constituind de multe ori o portiță de acces pentru infractorii cibernetici.
-
Inginerie socială
Atacurile de inginerie socială este un tip de amenințare cibernetică care se bazează pe interacțiunea dintre oameni, având ca scop convingerea utilizatorilor de a dezvălui informații sensibile. Ingineria socială poate fi combinată cu oricare dintre amenințările enumerate mai sus, crescând probabilitatea accesării link-urilor și descărcării programelor malware.
Acestea sunt doar câteva dintre amenințările care pot afecta atât o companie, cât și o persoană. Consecințele lor pot fi mai puțin dăunătoare, cum ar fi apariția unor reclame neaccesate pe un computer sau dispozitiv, sau extrem de periculoase, precum pierderea accesului la diferite dispozitive și dezvăluirea unor date sensibile.
Pentru a asigura protecția utilizatorilor într-un spațiu atât de vulnerabil, Fortinet vine cu pachete de soluții integrate de securitate cibernetică. Astfel, atât organizațiile cât și persoanele fizice pot să se protejeze împotriva numeroaselor amenințări existente în spațiul digital și să asigure atât siguranța dispozitivelor lor, cât și a datelor sensibile cu care operează. Descoperă oferta Fortinet și contactează-ne pentru a identifica împreună cele mai eficiente metode de asigurare a securității tale informative.