infrastructura cloud

Criterii de alegere a celor mai bune soluții de infrastructură cloud

O soluție de infrastructură cloud oferă unei companii posibilitatea de stocare a datelor și resurselor, precum și alte multiple servicii la cerere care sunt accesibile la nivel online. Astfel, ca alternativă la deținerea centrelor de date proprii, organizațiile pot „închiria” aceste facilități de la furnizori de servicii cloud. Acest lucru permite business-urilor să reducă costurile inițiale, precum și cele cu mentenanța echipamentelor necesare pentru a menține o infrastructură IT complexă.

Luând în considerare argumentele anterioare, multe companii aleg să își externalizeze sistemele IT prin intermediul serviciilor de cloud. Însă, pentru a accesa numeroasele beneficii pe care acest tip de servicii le oferă, ele trebuie să își aleagă furnizorul potrivit pentru nevoile lor specifice. Doar în acest fel pot business-urile să își garanteze succesul pe termen lung.

Astfel, înainte de a intra în lumea cloud-ului, este recomandată identificarea obiectivelor principale urmărite prin această decizie. Serviciile de cloud computing nu reprezintă o soluție universală a tuturor problemelor de la nivelul organizației tale. Pentru a devenit o soluție viabilă pentru întreprinderi, ele trebuie utilizate și implementate în contextul unor strategii digitale mai cuprinzătoare.

Prima etapă în alegerea soluțiilor și furnizorilor de infrastructură cloud este, după cum am menționat și anterior, reevaluarea mediului IT intern, a resurselor actuale și a obiectivelor viitoare. Ulterior, este necesar să fie realizată o investigație în detaliu a caracteristicilor sistemelor cloud individuale, conform factorilor principali, printre care se numără: securitatea, automatizarea, scalabiliatea, mobilitatea, vizibilitatea, portabilitatea, precum și alte criterii de reglementare. Toate acestea trebuie asociate capabilităților și nevoilor digitale ale companiei. Dacă procesul depășește capacitățile business-ului tău, noi te putem ajuta să identifici soluțiile de infrastructură cloud potrivite.

Dacă ești însă dispus să te lansezi în această inițiativă fără un consultant extern, iată care sunt aspectele cele mai importante pe care este nevoie să le urmărești:

  • Tipul de serviciu cloud

Există numeroase soluții de infrastructură cloud în piață, astfel încât este esențial să fie luată o decizie asupra celor care se potrivesc cel mai mult unei organizații. Cunoașterea nevoilor proprii de cloud computing determină tipul de serviciu ales.

Spre exemplu, un sistem de cloud public este administrat de furnizori terți și are ca avantaje reducerea costurilor de mentenanță și scalabilitatea ridicată, suferind însă în privința transmiterii datelor și a securității. Spre deosebire de acesta, un sistem privat oferă control absolut asupra acestor aspecte, însă prezintă de obicei o scalabilitate mai redusă și implică costuri mai ridicate.

  • Securitatea

Având în vedere faptul că securitatea reprezintă una dintre principalele îngrijorări cu privire la  sistemele de infrastructură cloud, o evaluare atentă a capacităților soluțiilor este mai mult decât necesară. Orice furnizor de încredere va trebui să dețină un număr de standarde solide de securitate, care să contribuie la asigurarea protecției datelor companiei.

Înainte de alegerea unui anumit sistem, pot fi investigate elemente de securitate informatică precum: detecția antivirus, capacitățile firewall, criptarea datelor, autentificarea multi-factor și existența actualizărilor constante.

  • Scalabilitatea

Pe măsură ce o organizație se dezvoltă, serviciile de infrastructură cloud vor trebui la rândul lor să fie extinse. Ele trebuie să susțină creșterea, nu să o frâneze. De aceea, o companie va trebui să se asigure că furnizorul este capabil să ofere o soluție flexibilă, adică un sistem ce poate fi scalat cu ușurință pe măsura evoluției cerințelor de business. Mai mult de cât atât, este recomandat să fie cerut de la început un plan pe termen lung în scopul obținerii unei imagini detaliate asupra serviciilor complete și a costurilor acestora.

  • Costurile și structura de prețuri

Mulți dintre furnizori oferă un sistem de taxare pay-as-you-go, adică plata se face doar pe resursele utilizate. Cu toate acestea, este indicată o evaluare a costurilor inițiale, unii dintre aceștia putând să introducă sume nejustificat de ridicate. De asemenea, sistemul trebuie suplinit cu posibilitatea de a adăuga alte servicii suplimentare, în funcție de necesitățile business-ului. Desigur, și costul acestor servicii trebuie să se mențină în limite rezonabile.

Alte articole