mentenanta echipamente IT

Beneficiile asigurării mentenanței regulate a echipamentelor IT

Lucrând cu numeroase firme de-a lungul anilor, am auzit de mai multe ori expresia: „Tehnologia e un miracol până când nu mai funcționează”. Bineînțeles, nu toate defecțiunile la nivel hardware și software pot fi preîntâmpinate, însă riscul de apariție al acestora poate fi semnificativ redus. Cum? Printr-o mentenanță constantă a echipamentelor IT.

Această mentenanță nu trebuie să fie doar una reactivă, declanșată doar în momentul în care dispozitivele întâmpină deja probleme, ci preventivă. Cea din urmă implică, printre altele, update-uri constante, salvări programate ale configurațiilor, setări specifice ale echipamentelor, revizii periodice ale sistemelor și monitorizare continuă a alertelor critice privind echipamentele de rețea. Doar în acest fel vei putea asigura nu doar întreruperi minime ale activității tale de zi cu zi, ci funcționarea permanentă fără erori majore.

Întrucât infrastructura tehnologică reprezintă de multe ori fundamentul activității tale, beneficiile unei mentenanțe preventive sunt numeroase. În continuare vom menționa doar câteva dintre acestea.

  1. Creșterea duratei de viață a echipamentelor

Conform unui studiu realizat de Spiceworks, companiile au în medie un număr de 8 tipuri de echipamente IT, printre care se numără laptopuri, computere, servere, imprimante și multe altele. Costul acestora este unul ridicat, investiția în ele fiind considerabilă.

De multe ori, firmele sunt reticente să plătească întreținerea acestora, considerând că atât timp cât acestea funcționează ea reprezintă doar o pierdere de bani. Dimpotrivă, pierderea de bani este înregistrată în lipsa mentenanței, deoarece durata de viață a echipamentelor este scurtată semnificativ, astfel încât investițiile costisitoare în dispozitive noi devin necesare. Pe de altă parte, printr-o întreținere regulată, echipamentele IT rezistă mai mult și rămân performante pe termen lung.

  1. Asigurarea fiabilității și productivității

Nu doar defecțiunile neașteptate pot cauza scăderi ale productivității, ci și lipsa întreținerii continue poate duce la o scădere a performanței dispozitivelor. O utilizare constantă a acestora duce necesar la o deteriorare a funcționalității lor, făcându-le mai puțin eficiente și fiabile. Chiar dacă uzura lor este un proces lent cu scăderi reduse de performanță, în timp reducerea productivității devine evidentă.

Mare parte din aceasta poate fi evitată însă printr-un plan adecvat de mentenanță preventivă. Prin întreținerea continuă a echipamentelor poți încetini ritmul deteriorării lor, contribuind astfel la maximizarea productivității fiecărui dispozitiv.

  1. Reducerea costurilor

După cum am menționat anterior, există o concepție greșită cu privire la mentenanța preventivă, anume că investiția în aceasta implică costuri semnificativ mai mari decât în cea reactivă. În realitate, ea are în general exact efectul opus. Identificarea problemelor minore înainte ca ele să evolueze în defecțiuni majore poate duce pe timp lung la o scădere a cheltuielilor de reparații și a costurilor generale de întreținere a echipamentelor IT.

Investind în măsuri de întreținere și reparații regulate puteți evita apariția necesității unor reparații costisitoare a dispozitivelor în viitor sau chiar a înlocuirii acestora.

  1. Evitarea întreruperii activității

Lipsa dezvoltării și implementării unui plan de mentenanță IT poate cauza întârzieri costisitoare și chiar întreruperi totale ale activității firmei tale. Dacă aștepți până un dispozitiv arată semne de defecțiune sau devine complet inutilizabil înainte de a efectua întreținerea sa necesară, este posibil să descoperi că în lipsa acestuia productivitatea companiei tale scade semnificativ. Astfel poate fi înregistrată și o pierdere a contractelor și o scădere a veniturilor.

Prin urmare, investiția în implementarea unei strategii de mentenanță preventivă trebuie privită ca o asigurare a reducerii costurilor din viitor și a asigurării stabilității business-ului.

 

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile asigurării unei întrețineri constante a echipamentelor tale. NetiTworks oferă soluții complete de mentenanță IT pe baza unor abonamente fixe sau variabile, conform nevoilor firmei tale. Contactează-ne acum pentru a afla cum poți să te asiguri că activitatea firmei tale rămâne neafectată de problemele cu echipamentele IT.

Alte articole