migrare cloud

Pași de urmat înainte de a realiza migrarea în cloud

Migrarea în cloud a resurselor unei companii implică tranziția datelor și operațiunilor IT ale organizației într-o rețea cloud. Soluțiile de cloud computing sunt găzduite într-un mediu cu multiplii utilizatori putând fi furnizate online sau prin conexiuni directe.

Există mai multe tipuri de servicii cloud, printre cele principale numărându-se: SaaS (software as a service), în care accesul la soluțiile furnizorului se realizează pe baza unui abonament, IaaS (infrastructure as a service), în care accesul presupune închirierea resurselor precum servere și baze de stocare, precum și PaaS (platform as a service), care reprezintă o combinație între cele două.

Migrarea datelor, aplicațiilor și a altor resurse în cloud a reprezentat o prioritate a multor companii. Aceasta a fost accentuată în perioada pandemiei, datorită nevoii de a susține munca de la distanță. În ciuda acestui obiectiv, tranziția fără o strategie bine definită reprezintă un proces sortit eșecului. Tocmai din acest motiv, o strategie de migrare este esențială pentru fiecare organizație. Pentru construirea acesteia, noi venim cu un număr de factori pe care poți să îi ei în considerare în realizarea sa.

  1. Asigură-te că strategia cloud urmează strategia de business

Strategiile de business pot varia semnificativ în funcție de obiectivele fiecărei organizații și de planurile pe termen lung. Este esențial astfel să te asiguri că planul de tranziție în cloud se aliniază și sprijină în mod activ direcțiile de afaceri ale companiei tale, indiferent dacă aceasta oferă servicii de tip B2B, B2C sau alte tipuri de produse.

  1. Identifică și gestionează resursele

Atunci când realizezi migrarea în cloud, este important să ai o imagine detaliată a toate resurselor deținute, inclusiv aplicații și componente software. Mulți dezvoltatori utilizează adesea componente open source pentru a economisi timp și bani, dar asta poate duce la o neglijare a acestor resurse. Acest lucru deschide posibilitatea eșecului tranziției și a soluționării vulnerabilităților.

  1. Stabilește ghiduri de utilizare eficientă a soluțiilor cloud

Pentru ca o companie să realizeze potențialul soluțiilor de cloud computing, aceasta trebuie să implementeze câteva linii directoare pentru a reduce utilizarea ineficientă. Astfel, fiecare departament din cadrul business-ului tău va putea să urmeze anumite protocoale interne și să comunice clar pentru a evita eventualele probleme.

  1. Fii realist cu privire la nevoile companiei tale

În cloud, adoptarea unor noi aplicații este un proces facil, fiind ușor pentru firme să cadă în capcana alocării unor noi resurse, chiar în lipsa necesității lor. Acest lucru poate duce foarte rapid la costuri uriașe. De aceea, este important să îți evaluezi obiectiv nevoile înainte de a realiza migrarea și să continui procesul de evaluare ulterior în scopul creșterii sau scăderii resurselor necesare.

  1. Alege soluții care pot ține pasul cu evoluția business-ului tău

Dacă plănuiești să-ți extinzi afacerea în următorii ani sau ai deja un plan de atingere a unor niveluri mai mari de producție și venituri este important să identifici o soluție care poate susține această creștere. Înainte de a te decide asupra unui furnizor, comunică intențiile tale și află cum poate colabora potențialul partener cu tine pentru atingerea obiectivelor.

  1. Stabilește un plan de securitate

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le soluționezi atunci când plănuiești o tranziție în cloud este conceperea unei strategii de securitate. Tehnologia cloud a deschis ușa unor numeroase oportunități, dar a adus cu sine și multiple riscuri. Aceste vulnerabilități pot afecta radical afacerea ta, ducând la pierderi semnificative. Stabilirea unui plan de securitate robust asigură că datele companiei vor rămâne în siguranță.

  1. Ia în considerare nevoile IT ale personalului

Nu toți utilizatorii unui sistem au aceleași nevoi, iar înțelegerea cerințelor lor specifice poate reprezenta cheia asigurării succesului tranziției cloud. Prin maparea diferitelor categorii de utilizatori poți obține o imagine asupra tehnologiilor necesare, dar și asupra costurilor asociate acestora. Testează inițial tehnologiile alese pentru a te asigura că experiența utilizatorului este conformă cu cerințele, înainte de a te angaja la o migrare majoră.

 

Află mai multe despre procesul de migrare în cloud a resurselor business-ului tău și contactează-ne pentru a începe implementarea acestuia.

Alte articole